Amalia heeft een nieuwe brief naar Mark Rutte geschreven. Deze keer vertelde onze kroonprinses leukweg dat ze haar onkostenvergoeding niet langer zal terugstorten. Wat is er aan de hand?

Amalia deelde mee dat ze haar onkostenvergoeding van 1,5 miljoen euro per jaar niet meer zal terugstorten vanaf 1 januari. Nochtans zou Amalia geen staatstoelage aanvaarden zolang ze studeerde, liet ze eerder weten. Vanwaar die plotse ommekeer?

Amalia heeft sinds haar achttiende verjaardag recht op een staatstoelage, maar besloot die terug te storten tot het eind van haar studie. De reden was duidelijk…

“Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zo moeilijk hebben, zeker in deze onzekere Corona tijd”, klonk het toen bij Amalia in haar brief, eveneens gericht aan premier Mark Rutte. Maar nu verandert ze van gedachten…

Amalia studeert nog steeds Politics, Psychology, Law and Economics aan de Universiteit van Amsterdam, maar zal vanaf nu haar onkostenvergoeding niet meer terugstorten. Amalia wil één iets benadrukken…

“Het inkomen blijf ik uiteraard terugstorten tot het einde van mijn studie”, voegt onze prinses eraan toe in haar brief. Maar waarom heeft Amalia plots dat geld nodig?

Amalia beweert het geld nodig te hebben voor “voorzienbare kosten die samenhangen met een zelfstandige en onafhankelijke invulling van haar functie” en voor “een secretariaat en reserveringen voor een woon- en werkverblijf”, lezen we op Blauw Bloed. Toch is het vooral één uitspraak van Amalia die de aandacht trekt…

Zo heeft Amalia het over ‘verrassende omstandigheden’ die haar tot die uitgaven verplichten. Verwijst Amalia daarmee naar de dreiging rond haar persoon die haar genoodzaakt persoonlijke beveiligers in te schakelen?

Al zou de beveiliging van prinses Amalia uit een ander potje komen, dus is het onduidelijk wat onze kroonprinses daarmee net bedoelt. 

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.nl

By Iléana Durodin

Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.