Paniek bij onze Oranjes toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima aangevallen werden door een wilde menigte. Wat was er aan de hand?
Een staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Zuid-Afrika eindigde bijna in een tragedie. Het Nederlandse koningspaar werd plots aangevallen door een wilde mensenmassa. De reden voor de protesten was duidelijk…
Toen Willem-Alexander en Máxima een bezoek brachten aan het slavernijmuseum ‘Slave Lodge’ in Kaapstad hadden boze actievoerder zich verzameld tot een grote masse die voor het gebouw protesteerde. Toen het koningspaar wilde vertrekken liep het bijna uit de hand…
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima moesten zich omringd door politie en beveiligingsagenten een weg zien te banen naar hun wagen door de woeste menigte, maar de sfeer bij de demonstranten was grimmig. Even leek Máxima werkelijk in gevaar te komen…
Een opvallend moment was toen koning Willem-Alexander plots een inheemse boog in zijn handen werd geduwd, maar heel wat gevaarlijker werd de situatie toen Máxima om de auto heen moest om de passagierskant te bereiken. De situatie dreigde uit de hand te lopen…
De demonstranten moesten hard aan de kant worden geduwd door Nederlandse en Zuid-Afrikaanse beveiligers om Máxima veilig de kans te bieden om in de wagen te stappen. De reden voor de protesten was duidelijk…
De betogers wilden de rol van Nederland en de Oranjes in het slavernijverleden van Zuid-Afrika onder de aandacht brengen. Slogans als ‘Jullie stelen onze cultuur’, ‘Wij willen compensatie’, en ‘Jullie vergeten’ ons werden gescandeerd en omhoog gehouden op borden. Nochtans valt één belangrijk element op…
Koning Willem-Alexander werd door de internationale gemeenschap net gelauwerd omdat hij als koning reeds zijn excuses aanbood voor de rol die het Nederlandse koningshuis speelde in het slavernijverleden. Maar dat bleek voor de demonstranten dus niet voldoende. Ondertussen kwam het koningspaar ook zelf al met een reactie…
In een reactie na de feiten benadrukte koning Willem-Alexander dat het goed is om af en toe je emoties te laten zien. Het koningspaar toont zich begripvol voor de felle protesten die in een gemoedelijke sfeer begonnen, maar al snel grimmiger werden. Maar het koningspaar lijkt de feiten te minimaliseren…
“Goed dat ze emoties laten zien, felheid. Ze moeten zich niet inhouden”, wil de koning duidelijk geen olie op het vuur gooien door de protesten te veroordelen. Maar waarom nam koningin Máxima zoveel risico’s door zich door de woeste menigte heen een baan te willen murwen naar de passagierskant van de wagen?
“Ik had niet het idee dat ze ons iets aan wilden doen”, benadrukt koningin Máxima in een eerste reactie achteraf. De koningin probeerde de menige ook tot kalmte aan te manen voor ze de auto instapte. Het koningspaar blikt dan ook positief terug op het bezoek aan Zuid-Afrika…
Willem-Alexander ging immers in gesprek met de koning van het Khoisan-volk, de inheemse bevolking van Zuid-Afrika. Nochtans was het datzelfde volk dat ook hun onvrede toonde tijdens de protesten. Al was er één emotioneel moment voor koning Willem-Alexander…
“Bijzonder en emotioneel voor mij ook is de erkenning door president Ramaphosa van de excuses voor slavernij die wij als Nederland gemaakt hebben”, klinkt het bij Willem-Alexander.