Dreigt Amalia in de problemen te raken? Onze kroonprinses lijkt alvast achterop te hinken als je haar parcours vergelijkt met dat van haar Europese collega’s, zoals de Spaanse prinses Leonor en de Belgische prinses Elisabeth. Waar loopt het fout?

Ophef toen prinses Amalia aankondigde haar onkostenvergoeding niet langer terug te storten. En zo wordt onze kroonprinses plots elk jaar anderhalf miljoen rijker. Nochtans komt er nu verrassend nieuws naar buiten over de rol die Amalia speelt binnen onze koninklijke familie…

Amalia had op haar 18de verjaardag besloten haar staatstoelage terug te storten zolang ze nog studeerde ‘omdat ze daar weinig als tegenprestatie tegenover kon stellen’. Maar nu zal Amalia toch plots haar onkostenvergoeding aanvaarden. Vanwaar die ommekeer?

Amalia studeert immers nog steeds en in Weekend ontdekken we een ontnuchterende waarheid over onze kroonprinses…

“Van haar generatiegenoten in Europa is Amalia de troonopvolgster die het minst in beeld is”, schrijft Weekend. “Anders dan haar collega’s heeft ze nog geen openbare toespraken gehouden, openingen verricht of werkbezoeken afgelegd.” En dat is in het buitenland wel even anders…

“Haar jongere Spaanse collega Leonor reikt jaarlijks prijzen uit en gaat regelmatig mee op werkbezoek en naar ceremonieën. En – net als haar Belgische collega Elisabeth deed – volgt ze nu een uitgebreide militaire training”. En dan kunnen we ons één vraag stellen.

Waarom heeft prinses Amalia haar onkostenvergoeding nodig als ze zich nog niet dienstig stelt tot de natie? Haar oudere collega, de Belgische prinses Elisabeth, stort haar dotatie nog steeds terug, ook al is ze al veel prominenter in beeld en actief als troonopvolgster.

En zo lijkt prinses Amalia stevig achterop te hinken tegenover haar collega-kroonprinsessen op het Europese vasteland. Nochtans zitten ze allemaal samen in een WhatsApp-groepje en kunnen ze zo ervaringen met elkaar delen.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.nl

By Iléana Durodin

Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.