Willem-Alexander is een man van emotie. Maar dat is zeker een eigenschap die onze koning siert…

De crash van vlucht MH17 blijft één van de meest tragische momenten uit het koningschap van Willem-Alexander. Het gesprek met de nabestaanden zal onze vorst altijd bijblijven…

“Iedereen zei me: ‘Jij weet tenminste wat het betekent, jij bent een broer verloren. Jouw gevoel accepteren we als echt.’ Dat vond ik wel heel bijzonder”, vertelt Willem-Alexander in de podcast ‘Door de ogen van de koning’. De tragiek van dat ene telefoontje was de koning altijd bijgebleven…

Eén jaar eerder was prins Friso overleden. En dat leidde bij de koning tot een duidelijk besef…

“Later realiseerde ik me: ik had ook zo’n telefoontje gekregen, dat mijn broer in een lawine was terechtgekomen. Hetzelfde wat zij hebben meegemaakt”, vertelt Willem-Alexander in de podcast. Hoe reageerde onze koning?

“Als ik andere mensen zie huilen van rauw verdriet, pijn en lijden, heb ik het moeilijk om het droog te houden”, geeft de koning toe ‘best wel emotioneel’ te zijn. En dan ziet hij één groot voordeel…

“Ik mag blij zijn dat ik in de 21ste eeuw leef, waar het tonen van emoties niet meer voor zwak wordt aangezien. Ik schaam me er niet voor. En ik deel dat met mijn vrouw, een latina, die ook emotioneel kan zijn”, verduidelijkt koning Willem-Alexander dat hij en Máxima ook op dat vlak gelijkgestemde zielen zijn.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.nl

By Iléana Durodin

Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.