Ook onze Oranjes hebben stemrecht, maar koning Willem-Alexander weigert zijn stem uit te brengen. Vanwaar die keuze?

Niemand van onze koninklijke familie trekt richting het stemhokje. Alexia mocht als 18-jarige voor het eerst stemmen, maar bleef thuis. Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en kroonprinses Amalia brachten nog nooit hun stem uit. De reden is duidelijk…

Als koning meent Willem-Alexander immers dat hij boven de partijen moet staan en onpartijdig moet blijven. De Rijksvoorlichtingsdienst komt nu met een duidelijke verklaring over hoe de koning zijn stemrecht ziet…

De Koning heeft stemrecht, benadrukt de RVD, maar maakt er geen gebruik van omdat hij onpartijdig is. Al is er natuurlijk méér aan de hand…

“Aangezien stemmen in Nederland geheim is, zou dit kunnen leiden tot speculaties op welke partij de Koning stemt”, voegt de Rijksvoorlichtingsdienst eraan toe. Maar op welke partij zou Willem-Alexander stemmen mocht er geen stemrecht, maar stemplicht zijn?

“Overigens zou de Koning, als dit niet het geval was, een blanco stem uitbrengen”, klinkt het duidelijke antwoord van de RVD. Ook Prinses Beatrix maakt trouwens geen gebruik van haar stemrecht.

Gravin Eloise ging daarentegen wél stemmen en deed zelfs een oproep aan haar volgens om gebruik te maken van hun stemrecht.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.nl

By Iléana Durodin

Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.